Google proponuje SPDY

4 maja 2012, 07:51

Google zachęca do powolnego odchodzenia od protokołu HTTP na rzecz SPDY. Koncern informuje, że nowy protokół pozwala na znacznie szybsze ładowanie witryn internetowych



Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi

2 sierpnia 2012, 12:53

Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.


Obiecująca szczepionka przeciwko HIV

8 listopada 2012, 10:00

Badacze z kanadyjskiego Western University informują o prowadzonych z sukcesem testach klinicznych szczepionki przeciwko HIV. Pierwsza faza testów rozpoczęła się w marcu bieżącego roku w USA i dotychczas przebiega po myśli uczonych. Obecnie przygotowują się oni do faz II i III.


Kaszlące myszy

2 kwietnia 2013, 16:24

Ponieważ ewentualny kaszel byłby bardzo cichy, dotąd nie wiedziano, czy odruch w ogóle występuje u myszy. Naukowcy z College'u Medycznego w Kantonie posłużyli się jednak badaniem czynności płuc (pletyzmografią), które bezsprzecznie wykazało, że gryzonie pokasłują. Zespół uważa, że będzie to można wykorzystać przy testowaniu nowych leków dla ludzi.


Radar dla cywila

5 sierpnia 2013, 12:16

Amerykańska Marynarka Wojenna we współpracy z cywilnymi ekspertami opracowuje plan udostępnienia częstotliwości radarowych na potrzeby cywilnej łączności bezprzewodowej. Wojskowi wykorzystują przyznane im częstotliwości w niewielkiej tylko części, podczas gdy częstotliwości cywilne są niezwykle zatłoczone


Odkryto cząsteczkę chroniącą przed zatruciem THC

3 stycznia 2014, 10:58

Dwa zespoły badawcze z INSERM-u odkryły, że u zwierząt pregnenolon, substancja wytwarzana przez mózg, działa jak naturalny mechanizm obronny, zabezpieczający ten narząd przed szkodliwym wpływem marihuany.


Nanodiamenty

Niebezpieczne nano

10 kwietnia 2014, 12:16

W wielu produktach konsumenckich znajdują się nanocząsteczki. Są one dodawane, by uzyskać pożądaną teksturę, zabijać bakterie czy wydłużyć trwałość ubrań czy kosmetyków. Jednak badania wykazały, że wiele z nich jest toksycznych dla komórek. Naukowcy z MIT-u i Harvard School of Public Health alarmują, że niektóre niszczą DNA.


Pasy, które zapobiegają zasypianiu

23 lipca 2014, 09:33

W Instytucie Biomechaniki w Walencji opracowano pas i pokrowce na siedzenia samochodowe, które mierząc puls i częstość oddechu, zapobiegają zaśnięciu za kierownicą. System HARKEN, bo o nim mowa, składa się z 3 podstawowych elementów: czujnika siedzenia, czujnika pasa oraz jednostki przetwarzającej sygnał w czasie rzeczywistym.


Nowy test na wrodzony hiperinsulinizm

23 października 2014, 10:13

Dzięki nowemu testowi opracowanemu przez naukowców z Uniwersytetu w Manchesterze będzie można wcześniej diagnozować wrodzony hiperinsulinizm (ang. congenital hyperinsulinism, CHI).


© Andre Karwath, Creative Commons

Czekolada, która odmładza skórę

23 lutego 2015, 12:59

W laboratoriach firmy Lycotec powstała czekolada Esthechoc, która podwyższając poziom przeciwutleniaczy i poprawiając krążenie, zapobiega zmarszczkom i sprzyja młodemu wyglądowi skóry.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy